Dacă te-ai simțit vreodată stresat, frustrat sau pur și simplu copleșit atunci când în casa ta nu este atât de curat pe cât ți-ai dori, probabil că recunoști legătura dintre curățenie și sănătatea mintală. De aceea, curățenia și procesul de decluttering (renunțarea la obiectele inutile) se pot simți uneori atât de bine –chiar puțin terapeutic.
De fapt, pentru unii oameni, simpla vedere a unei locuințe curate și organizate îi poate ajuta să se relaxeze și să se elibereze de stres chiar și după o zi copleșitoare.
Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Oldanda au descoperit că dezordinea poate face dificilă concentrarea asupra unei anumite sarcini. Mai precis, cortexul vizual al unei persoane poate fi copleșit de obiecte care nu au legătură cu o anumită sarcină, ceea ce face mai dificilă concentrarea și finalizarea proiectelor în mod eficient.
Într-un fel, dezordinea și dezordinea sunt legate de emoții negative precum confuzia, tensiunea și iritabilitatea, în timp ce o casă organizată produce emoții mai pozitive, cum ar fi calmul și un sentiment de bine.
Pentru creier, un spațiu dezordonat reprezintă treburi neterminate, iar aceasta senzație poate fi extrem de stresantă pentru unii oameni.
Mizeria și dezordinea pot crea sentimente de stres și anxietate, dar prin curățarea, organizarea și optimizarea spațiului, oamenii sunt capabili să preia controlul asupra mediului lor și să creeze o atmosferă mai relaxantă care îi ajută să se concentreze mai bine asupra problemelor stresante din viața lor.
5 moduri în care curățarea este bună pentru sănătatea ta mintală
- Îmbunătățește starea de spirit și oferă un sentiment de realizare și satisfacție.
- Susține o mai bună sănătate fizică. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Indiana, oamenii cu case curate tind să fie mai sănătoși decât cei cu case dezordonate sau aglomerate.
- Curățeniaa oferă oamenilor un sentiment de stăpânire și control asupra mediului lor.
- Un mediu curat reduce anxietatea și poate să scadă nivelul de stress.
- Atunci când în încăperea în care lucrezi este ordine și curățenie, acest lucru are impact pozitiv asupra capacității de concentrare.
Un studiu realizat de Universitatea din Connecticut a constatat că în perioadele de stres ridicat oamenii adoptă în mod obișnuit comportamente repetitive, cum ar fi curățarea, deoarece le oferă un sentiment de control în timpul unei perioade haotice.
În plus, Asociația pentru Anxietate și Depresie din America indică faptul că activitatea fizică de curățenie, împreună cu rezultatul final al acesteia, ajută la reducerea stresului, a sentimentelor de anxietate și a simptomelor depresive.
5 pași pentru o casă mai curată
- Apelează la produse eficiente, care te ajută să reduci atât efortul depus la curățenie cât și timpul efectiv de lucru.
- Curăță de sus în jos. Pentru a curăța o încăpere cât mai eficient și riguros este recomandat să începem de la cele mai înalte obiecte, lăsând podeaua la final.
- Curățenia nu doar se face, ci se și întreține. Spală farfuria după ce mănânci, șterge imediat după ce ai vărsat ceva pe jos, pune hainele murdare la coșul de rufe, perie animalele de companie zilnic, astfel încât să lase mai puțin păr - sunt acțiuni simple care ajută la păstrarea curățeniei din casa ta.
- Crează un sistem de organizare pentru fiecare cameră și asigură-te că toate lucrurile au un loc stabilit. Acest lucru va face mai ușor să găsești și să depozitezi obiectele și va preveni acumularea dezordinii.
- Parfumul care îți dă o stare de bine. Folosește un produs de curățenie cu parfum proaspăt și revigorant sau un odorizant de cameră cu miros dulce, de flori sau frucțe. Alege aroma ta preferată și las-o să te învăluie cu o senzație de prospețime în casă și în suflet.
În concluzie, legătura dintre curățenie și sănătatea mintală nu ar trebui subestimată. Prin menținerea unui mediu curat și organizat, putem promova un echilibru emoțional sănătos, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții noastre.